Opened in October 2016, the award winning walled garden was brought back to life as part of the Museum in the Park after 20 years of neglect. With support from Stroud District Council, Museum Friends, the local community and funding bodies this revived space now offers visitors and community groups a beautiful garden to come and enjoy.

What is in the Walled Garden?

Like a traditional walled garden there are four quarters, divided by a cross section of paths or inferred paths with a dipping pond at the centre. Using this basic outline, the garden is designed to be accessible and offer a range of learning and events connected with the museum and collections.  The first quarter creates a sense of discovery as the visitor goes past the flower beds following the ramped pathway to the top terrace; the second quarter contains a high quality contemporary building (the Learning Pavilion) and terracing with further flower beds; the third quarter contains an orchard of Gloucestershire apple and pear trees and a meadow area; the fourth quarter is a culinary learning garden with a lawned open space for events and activities.  All this is set within the peace and quiet of the garden protected by the walls.

For the latest news from the Walled Garden read our Volunteers Blog.

Walled Garden Walls!

The Walls of the Garden are made of two different materials.  On the outside the course is Cotswold Stone and inside it is constructed of masonry bricks. The masonry bricks heat up easily in the sun and the Cotswold stone acts as an insulator by keeping the heat in the garden.  This enables owners to grow productively and for a longer period than the seasons allow. Naturally, the walls also provide security and protection from the elements, people and even animals!

Brief history of the Garden

Little is known or recorded about the garden. Archaeological evaluation work carried out in 2006 revealed very few finds other than humble 19th and 20th century pottery shards. The earliest known map showing the garden, in traditional four-square layout, was published in 1819. It was one of many thousands of working productive kitchen gardens serving country houses across Britain, before the devastating years of the First World War.

Walled gardens such as this one supplied households with fruit and vegetables all year round, as well as cutting flowers to decorate the house. The garden is Grade II listed and is approximately 50 meters by 40 metres in size. It adjoins the 17th Century Mansion House which is now the Museum.

The Walled Garden forms an important part of the heritage of the park, alongside the Mansion House and the surrounding Stratford Park estate.

Key funders of the Walled Garden Project

Stroud District Council
Friends of the Museum
Arts Council England
The Gloucestershire Environmental Trust
The Summerfield Charitable Trust
The Garfield Weston Foundation
The David Thomas Charitable Trust
Dame Margaret Weston
Many individual supporters of the project

The Architects and Main Contractor

In 2012 Land Use Consultants and Knox Bhavan Architects were commissioned to produce a master plan for the Garden. This featured the new learning space, the ‘Pavilion’, and an Entrance, which was granted planning permission.

In 2013 a Nailsworth-based architect practice, David Austin & Associates (now Austin Design Works), appointed to lead the capital works of the Pavilion and Entranceway taking the concept to detailed design and construction. The original master plan has needed slight alteration due to discoveries made on site, but still remains true to the original concept.  In particular, we have revised the Entranceway which is now a fully accessible pathway - a winding trail, gently rising though planted slopes, with terraced seating looking back towards the Museum.

In 2014 the main contractor was appointed for the capital work, this is DJP Construction.